Historik

VINSLÖV


Källa Wikipeda

Vinslövs är ett gammalt  stationssamhälle utvecklades efter tillkomsten av Kristianstad-Hässleholms Järnvägar 1865.

1927 flyttade Kronborsten sin tillverkning av borstbinderi från Stockholm till Vinslöv, för att komma närmare träråvaran, bokskogen, som finns i trakten. 1966 flyttade även huvudkontoret till Vinslöv.


I juni 1948 anordnades den omfattande Vinslövsutställningen av Vinslövs Fabriks- och Hantverksförening. Utställningen drog över 25 000 besökare på invigningsdagen. Temat för utställningen var hantverk, industri, konst, hemslöjd och försvar.


I Vinslöv låg mellan 1905- och 1990-talet O.J. Hedbergs möbelaffär sedermera Hedbergs i Vinslöv AB. Företaget blev riksbekant för sina kvalitetsmöbler och sin möbelutställningsteknik  Hedbergshuset dominerar fortfarande gatubilden och används bland annat för konstutställningar men hyser även ett gym och ett företag som säljer reklam och presentartiklar. I källarplanet finns en välbesökt bangolfbana.


Under jubileumsutställningen ”Då, nu och sen – Vinslöv 80 år som köping, 40 år som en del av Hässleholms kommun” i Hedbergshuset i Vinslöv, hade Vinslövs hembygdsförening och Nätverksagruppen i Vinslöv skapat en utställning om Vinslöv. Hembygdsföreningen representerade ”Då” och sträckte sig från forntid fram till år 1974, då Vinslöv blev en del av Hässleholms kommun. Här fanns en tidsaxel med fakta och bilder från Vinslöv från förr, föremål från gången tid och klänningar, hattar och textilier från förra seklet. Utställningen fanns på plan 3 i Hedbergshuset.


"Nu" var en tidsaxel framtagen av Nätverksgruppen som visade på händelser och ativiteter i nutid, denna visades på våning 2 och "Sen" representerades av att byns framtid, barnen, sjöng för besökarna.

Fler än 300 vuxna och omkring 200 elever från Vinslövs hög- och mellanstadieklasser besökte utställningen som visades vid tre tillfällen i slutet av november 2015.